Idealny suplement – co jeść aby odżywiać włosy???

XXI Wiek gwarantuje nam szeroki dostęp do wszelakich suplementów, witamin, odżywek, również tych na włosy. Dodatkowo Polacy jako naród kwalifikowani są do mało chlubnego grona tzw. lekomanów. Łykamy na potęgę wszelakie proszki dostępne w aptekach czy na stronach internetowych. Mało kto czyta ulotki, sprawdza dzienne normy konkretnych składników. Dodatkowo wiele z tych suplementów wzajemnie wyklucza swoje działanie gdy przyjmujemy je razem. Obciążają wątrobę, powodują bóle żołądka, mogą upośledzać apetyt. Czy jest to słuszne podejście? Może warto wprowadzić do diety konkretne naturalne składniki by uzupełnić „niedobory włosowe”?

                   Włosy zbudowane są z białka, wody, substancji tłuszczowych, minerałów oraz witamin. Dostępne suplementy bazują głównie na: siarce, krzemie, biotynie oraz kwasie pantotenowym. Niewielu z nas wie, że dla włosa najistotniejsze są: miedź, siarka, cysteina oraz metionina. Gdzie ich szukać? Co dodatkowo odżywczo wpływa na nasze włosy?

Metioninę znajdziemy w jajach, rybach, sezamie, orzechu brazylijskim, w roślinach strączkowych.

Cysteinę mają w sobie ryby (sola), nabiał(parmezan), orzechy (pistacje) podroby, zboża.

Miedź – od wysycenia miedzią organizmu zależy powstanie optymalnej liczby wiązań dwusiarczkowych, które nadają włosom sprężystość. Miedź implantuje siarkę we włosy!

Brak miedzi=brak żelaza=brak barwy=rozdwajające się końcówki

Cynk – wpływa na tempo oraz jakość podziału komórkowego w macierzy włosa, wpływa na gospodarkę Wit. A oraz stymuluje keratynizację. Źródła: mięso, podroby, żółtko jaja, żyto, ostrygi, grzyby, orzechy.

Witaminy grupy B

Wit. B6 – pirydoksyna – niezbędna przy budowie włosa, usprawnia transport O2. Źródło: kukurydza, marchew, podroby, drożdże.

Wit. B5 – kwas pantotenowy – pobudza komórki budujące włosy do wytwarzania białka włosowego=keratyny. W produktach spożywczych występuje jako koenzym A. Źródło: mleko, żółtko jaj, drożdże, preparaty pszczele (propolis).

Biotyna – Wit. H- pełni funkcje w metabolizmie glukozy, aktywuje metabolizm białek w procesie tworzenia korzeni włosa. Źródło: drożdże, żółtko, sardynki, soja, grzyby, szpinak.

NNKT– niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – regulują wydzielanie łoju, poprawiają elastyczność naskórka, włosów. Ich niedobór wróży łupież, suche włosy. Źródło: ryby surowe, olej lniany, orzechy włoskie.

Ceramidy – wpływają na barierę skórną. Źródło: ziarno pszenicy, bulwy kojnac, słodkie ziemniaki. 

Selen – wyśmienicie można nim leczyć łupież. Przyczynia się do syntezy białka, wspomaga działanie jodu. Ciekawostka – brak jodu=brak selenu.

Krzem – stymuluje syntezę kolagenu. Nawadnia skórę, stawy, włosy i paznokcie. Źródło: skórki owocowe, kasza gryczana.

Wit A – ma ogromny wpływ na intensywność łojotoku, przetłuszczania się. Źródło zwierzęce: podroby, ryby, jaja.

Wit E – przyśpiesza wzrost włosa, poprawia jakość nawilżenia łodygi. Źródło: olej słonecznikowy, kiełki pszenicy, ryby.

Wit. C – jest niezbędna do produkcji białek keratynowych oraz tworzenia włókien keratynowych. Źródło: dzika róża, pietruszka, cytrusy, kiszona kapusta.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *